Techniek

Techniek is een beetje een vreemde eend en is van toepassing op zowel muziek als theater. Het is de lijm waarmee ik alles samen bind tot een geheel. Het is erg breed dus hier heb ik voorbeelden van filmediting – muziek – mapping – photo shopping op een hoop gegooid.

Een explosie met een chaser, rookmachine, lazer en stroboscoop schijnwerpers de zaal in met een videomapping van rondvliegende stenen, of één toon op een clarinet als het licht via blauw naar zwart fade. Techniek maakt af wat niet gespeeld kan worden.


Begin van voorstelling Hasse Simons dochter. Beeld werd van achter op een 4 x 3 meter doek geprojecteerd op het podium waar spelers een schimmenspel speelden tijdens deze film. Bij “Daar groeide Hasse Simons dochter op…” schreeuwden alle kinderen, die inmiddels voor het doek stonden in het donker:”IN HET WILD!!” en renden door de zaal. De Tekeningen waren van de kinderen en met de PC bewerkt tot animatie.

Ik maak vaak gebruik van video-mapping. Een techniek om film te projecteren op meerdere voorwerpen met verschillende vormen. Zo kan je een huis laten lijken alsof het smelt of een kast veranderen in een boom.

Theater techniek voor Vrijeschool Kerstspel snel afgespeeld. Videomapping begint rond 0:40
Film bewerkt met Lightworks en als video mapping gebruikt in de voorstelling Dromen op het Nulpunt. Gespeeld (acteren en muzikale achtergrond) door patiënten van een GGZ instelling. Text Bart van Mulkom – Splinter en de Winter.
Video-mapping in de voorstelling Dromen op het Nulpunt. Regie en video waren strak getimed als te zien is hoe de wijnglazen ingeschonken worden.